You are here: TUTWiki>Tietoturva>Sisällysluettelo?>Ohjelmisto

Ohjelmisto

Kaikkein suurin tai ainakin näkyvin tietoturvaongelmien "kuorma" aiheutuu siitä, että tietokoneohjelmat tekevät jotain, mitä ei pitäisi. Ohjelmistoturvallisuudeksi voidaan kutsua niitä pyrkimyksiä, joilla tällaisilta vääryyksiltä voitaisiin välttyä.

Ohjelmat voivat toimia monella tavalla väärin. Teoriassa siinä on kyse vain eheysongelmasta eli koodi on erilaista kuin on tarkoitus tai luulo. Varsinaiset ongelmat, jopa tuhot, koskevat kuitenkin muuta kuin kyseistä koodia ja voivat olla melkein minkälaisia vain. Kaikenlaisia ongelmia voidaan aiheuttaa myös tarkoituksella, esim. viruksilla. Sellaisten torjunta voidaan periaatteessa kyllä aloittaa ohjelmakoodin eheyden varmistamisesta eli siitä, ettei ohjelmaa ole peukaloitu jälkikäteen. Alkeellisempi -- ja melko paljon vaikeampi -- kysymys on sitten, toimiiko ohjelma alunperinkään niinkuin on tarkoitus.

Näkökulmiksi ohjelmistoturvallisuuteen voidaan siis ottaa,

Ohjelmistoturvallisuuteen kuuluu myös saatavuus melko hallinnollisesta näkökulmasta eli ovatko tarpeelliset ohjelmat aina käytettävissä ja luvallisia. Nämä asiat liittyvät mm. lisensseihin ja toimittajan vaikeuksien ennakointiin.

-- JukkaKoskinen?

SivuTiedotLaajennettu edit

Vaativuus Perus
Valmius Valmis
Tyyppi Ydin
Luokitus Käytännöt
Mitä Useita
Miltä Useita
Missä Järjestelmä
Kuka Tite-maallikko
Milloin Ennakolta
Miksi Hyvä tapa
Print version |  PDF  | History: r3 < r2 < r1 | 
Topic revision: r3 - 22 Apr 2010 - 11:18:20 - MaijuLehtonen?
 

TUTWiki

Copyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding TUTWiki? Send feedback