AxCrypt

Yleistä

AxCrypt on Gnu-lisenssin alla levitettävä maksuton tiedonsalausohjelma, joka integroituu osaksi Windowsin valikoita. Salaukseen ohjelma käyttää 128-bittistä AES-salausta. AES (Advanced Encryption Standard) on USA:n hallituksen ja yksityisen sektorin kehitystyön tuloksena syntynyt standardi, joka perustuu vapaasti saatavilla olevaan symmetrisen avaimen lohkoalgoritmiin. AxCryptillä voidaan salata tiedostot pelkästään salasanan avulla, joka ei vielä yksinään takaa täydellistä varmuutta etenkään jos salasana on lyhyt. Täysi 128-bittinen salaus vaatii vähintään 22 kirjainta pitkän salasanan. Mikäli halutaan salaus, jota oletettavasti pidetään mahdottomana murtaa, täytyy käyttää salasanan lisäksi myös avaintiedostoa (key-file). Tämä takaa AxCryptin ohjeiden mukaan salauksen joka on oletettavasti mahdotonta murtaa. ´full 128-bit strength of AES – currently considered unfeasible to break´.

Ohjelma toimii Windows 95/98/ME/NT/2K/XP järjestelmissä ja integroitu osaksi Windows Explorerin omia valikoita.

Testattu versio on tämän hetken (15.12.2005) uusin ohjelmaversio 1.6.1

Ensivaikutelmat

Asennuspaketti vie vain 1018KB ja sen asennus onnistuin ongelmitta. Asennusohjelma tarjoaa alussa seitsemää eri kielivaihtoehtoa käyttäjälle. Näihin ei mahdu suomea, mutta muun muassa ruotsi ja englanti listalta löytyy. Ruotsin kieli siksi koska ohjelmahan on ruotsalaisen Svante Seleborgin/Axantum Software AB:n tekemä. Asennus käy todella helposti kuten pitääkin ja ohjelma. Ohjelman mukana tulee myös kattava pdf käyttöohje. Tosin aiheeseen vähänkin perehtynyt ihminen tuskin tarvitsee opastusta ohjelman käytössä, sillä AxCrypt on todellakin helppokäyttöinen.

Testaus

AxCryptistä sai heti selkeän kuvan ja ohjelman käyttämisen aloittamiseen ei tarvinnut opiskella käyttöohjeita tai muuta ohjelman käyttämiseen liittyvää ohjeistusta. Ohjelman kaikki toiminnot integroituvat siis Explorerin valikkoon ja painamalla salattavan kansion tai tiedoston päällä oikeaa nappia saa valikon esille. Ohessa kuva valikko näkymästä.

  • Kuva 1. Näkymä Axcryptin valikosta:
    axcrypt.png

Kuten valikosta näkee, ohjelmalla voidaan helposti salata ja avata salattuja tiedostoja. Encrypt copy to .EXE tarjoaa mahdollisuuden kryptata tiedoston itsepurkautuvaan ja ajettavaan muotoon. Tämä siis mahdollistaa sen, että voit lähettää salatun tiedoston esimerkiksi sähköpostilla ja sen vastaanottajan ei tarvitse asentaa itselleen AxCryptiä, vaan riittää että hän tietää salasanan ja/tai hänellä on tarvittava avaintiedosto.

Ohjelmalla voidaan luoda uusi avaintiedosto ja tiedostojen salauksessa ja purkamisessa voidaan valinnan mukaan käyttää salasanaa, avaintiedostoa tai molempia. Avaintiedosto on normaali tekstitiedosto jonka sisään on luotu satunnaisesti merkkejä. Avaintiedoston sisältö voisi olla esimerkiksi ´dUSy NgZB 0gxr wwL8 wiS3 oU4v Ns9W bckg NSFr eBsz pDA=´.

Shred and deletellä voidaan poistaa tiedostoja siten, että niitä on jälkikäteen mahdotonta palauttaa. Tämä toiminto päälle kirjoittaa valitun tiedoston yli satunnaisdataa ja tämän jälkeen poistaa sen. Tätä ominaisuutta tulee hyödyntää jos halutaan poistaa jokin tiedosto ja varmistua ettei sitä pystytä jälkikäteen palauttamaan. Normaali deletointi siihen ei riitä.

  • kuva 2. Shred and delete varmistus:
    shreddaus.png

TAKAISIN HARJOITUSTYÖN PÄÄSIVULLE

-- Main.TimoLyytinen - 22 Sep 2009

Topic attachments
I Attachment Action Size Date Who Comment
axcrypt.pngpng axcrypt.png manage 9.5 K 22 Sep 2009 - 15:43 UnknownUser Kuva 1. Näkymä Axcryptin valikosta
shreddaus.pngpng shreddaus.png manage 8.9 K 22 Sep 2009 - 15:42 UnknownUser kuva 2. Shred and delete varmistus
Print version |  PDF  | History: r4 < r3 < r2 < r1 | 
Topic revision: r4 - 06 Sep 2010 - 11:34:02 - MarkoHelenius
 

TUTWiki

Copyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding TUTWiki? Send feedback